top of page

Működés

  A színházi előadások létrehozása, a bérelt színházi tér üzemeltetése, a folyóirattal kapcsolatos állandó munka jelentős humán erőforrást igényel. Az ehhez szükséges feltételeket részben a tagok és szimpatizánsok önkéntességéből, pályázati forrásokból, részben gazdasági, forgalmazási tevékenységből származó bevételből tudjuk megteremteni.

 

 A teljes működési struktúra elengedhetetlen részét jelentik a technikai, színpadi eszközpark meg-megújítása, a különböző terek - iroda, raktár, színházi tér - bérlése.

 

 Mindezek együttvéve jelentős anyagi terhet jelentenek, amit több forrásból igyekszünk megteremteni. A fent említetteken kívül 1%-os felajánlásokat, alkalmi, projektjellegű és tao- támogatást kapunk az utóbbi időkben.

 Reméljük, hogy a tevékenységünk nyomán a forrásainkat legalább szinten tartani, netán bővíteni tudjuk, és a nehéz helyzetben is életképesek maradunk a minőség, innováció és közösségi értékteremtés szándéka és megőrzése mellett.

Az egyesületről

A Spiritusz Egyesület, teljes nevén Spiritusz Gyermek- és Ifjúsági Színházi Egyesület a Film- és Előadóművészeti Iroda egyik regisztrált kulturális szervezeteként működik.

 2001-ben alakult elsősorban a Spiritusz folyóirat kiadása céljából. Az akkori tevékenység során a gyermek- és ifjúsági színházi terület kutatása, elemzése, feltárása volt a fő cél. Ezzel összhangban megrendeztük a Repertoár Gyermek- és Ifjúsági Színházi Találkozót két alkalommal, és az internet segítségével és egyéb kutatásokkal jelentős háttéranyagot gyűjtöttünk. Részt vettünk a Gyermekszínházi Portál (Takács Vera szerk.) indulásában. Igyekeztünk láthatóvá tenni az igen jelentős területet, amely a mai napig lényegi működését tekintve sok tekintetben ismeretlen a szakma számára is. A jelenlegi online folyóirat friss anyagokkal, NKA-s támogatással folytatja a munkát Stuber Andrea főszerkesztése mellett.

 Időközben az egyesület háttérszervezetként a Trambulin Színház tevékenységét, később, 2011 körül a Radikális Szabadidő Színház működését segítette, színházi projektekre, fesztiválokra többször sikeresen pályázott és bonyolítóként, aktív közreműködőként munkálkodott és munkálkodik azóta is színházi műhelyekkel együttműködve, bérelt kulturális és közösségi teret üzemeltetve.

Sokféle weboldalon nyomon követhető a tevékenysége.

Ezek fontossági sorrend nélkül: spirituszonline.hu; trambulinszinhaz.hu; s8pince.hu; bogrefonia.hu; detectivity.hu; apolloszinhaz.hu és a facebook oldalak.

Célkitűzés

(részlet az alapszabályból)

 

 Az Egyesület célkitűzése, hogy színházi előadásokat, hozzon létre, forgalmazzon, a színházi tevékenységgel kapcsolatos feltételeket megteremtse (színház üzemeltetése, terembérlés és bérbeadás, workshopok, találkozók szervezése…) és szűkebb vagy tágabb környezetében segítse a képviselt társulatok valamint civil és szakmai közösségek kulturális formálódását.

Ezen célok érdekében:

- szervezeti hátteret biztosít a Trambulin Színház és a Radikális Szabadidő Színház tevékenységének, és más társulatoknak is.

- színházi teret, próbahelyet, raktárt, irodát tart fenn, üzemeltet, működéséhez a bevételt részben előadások forgalmazásából, jegybevételből, pályázati és egyéb támogatási forrásokból biztosítja.

 Célkitűzése továbbá, hogy a gyermek- és ifjúsági színházi tevékenység sajátosságait képviselje, kritikai szempontból vizsgálja, általános és speciális szükségleteinek megteremtéséhez a lehetőségeihez mérten segítséget nyújtson. Ennek keretében a spirituszonline.hu és a spiritusz nevű, papíralapú folyóiratot kiadja. A fenti célok elérésének vezérelve, hogy a kulturális tevékenység minden tekintetben a jelen közéletbe ágyazva az innovatív, meg-megújulni akaró munkát, közösségteremtést, személyiségfejlesztést, minőségi színházi tevékenységet szolgálja.

Beszámolók

bottom of page